Så hittar du bra miljöer för genrebilder

Att arbeta med kunduppdrag är ett bra sätt att fylla arbetsdagen och oftast mycket lönsamt, men som ensam frilansfotograf är det riskabelt att enbart förlita sig på aktiva inkomster från nya uppdrag.

Passiva inkomster, i form av royalties för arkivbilder är ingen snabb väg till rikedom men det är ofta en säkrare och stabilare intäktskälla och rätt skött kan det bli en växande del av din framtida försörjning och en viktig buffert som du kan leva av i sämre tider.

Men hur hittar du rätt miljöer för att ta bra genrebilder och hur får du bilderna att se genuina och inte arrangerade ut? Det finns många metoder och alla som fungerar är bra. Här tipsar vi om våra favoritknep.

Använd autentiska bilder från verkligheten

Ett av de bästa sätten att ta verkligt bra genrebilder är att inte ta genrebilder alls, utan istället använda genuina foton från verkliga miljöer.

Att fejka bra genrebilder från kontor är kanske inte så svårt, men om du behöver bilder från industri och tillverkning blir det genast krångligare.

Ett bra sätt, om du har god kontakt med någon lämplig kund är att fråga om du kan få ta extra bilder som du får förfoga fritt över, när du ändå är där och jobbar. Det är inte alls omöjligt att din kund går med på det, i synnerhet inte om du erbjuder dem att göra själva fotojobbet gratis.

Viktigt när du jobbar på detta sätt är att se till att alla inblandade är med på tåget och förstås att ni skriver tydliga avtal om vad som gäller, för att undvika problem i ett senare skede.

Använd äkta statister

Ibland går det inte att hitta kunder som vill låta dig ta bilder, eller så har du just då inget uppdrag där upplägget passar. Då finns det andra möjligheter.

Antalet företag som erbjuder kontorshotell och ambulerande arbetsplatser har vuxit kraftigt de senaste åren och kan många gånger vara perfekta miljöer. Kolla till exempel med convendum.se som har många bra lokaler och coworking spaces i flera av Sveriges större städer.

Kanske kan du både hitta rätt miljöer och rätt människor att ha på bild, samtidigt som du får möjlighet att träffa nya människor och knyta nya kontakter som kan ge dig fler uppdrag i framtiden.