Matbilder på webben och i olika magasin ser alltid fantastiska ut. Allting är underbart färgglatt och man blir sugen direkt på att prova maten, vad det än är som står på menyn.

Tyvärr är det inte självklart att du får samma snygga resultat när du tar bilder till din egen matblogg eller receptsamling. Åtskilliga är de matbilder som blivit färglösa, tråkiga och glåmiga och som inte på långa vägar gör maten rättvisa.

Många undrar vad de gör för fel, men vi tycker frågan är felställd. Vad man verkligen bör ta reda på är: Vad gör matfotografer för saker rätt?

Här går vi igenom grunderna och ger dig några ledtrådar till vad du ska tänka på för att utveckla dig till en bättre matfotograf.

Ljus och färger

Det finns få saker som kan förstöra ett bra tillfälle som dåligt eller otillräckligt ljus. Om du vet vad du gör och har rätt utrustning går det att ta bilder i sämre ljusförhållanden, men inte ens då blir det lika bra som med rätt ljus.

Rätt ljus betyder mycket ljus och ofta många ljuskällor. Låt maten bada i ljus och se till att lätta upp hårda skuggor med ytterligare ljuskällor.

Du behöver inte ha några jättedyra och avancerade ljuskällor, men det är ändå viktigt att tänka på kvaliteten. Dagsljus och ljus från glödlampor är bra, men det finns också många bra LED-lampor som ger bra färgåtergivning. Vad du framför allt ska se upp med är billiga lysrör tänkta för lager och liknande. De tenderar att leda till väldigt konstiga effekter när det gäller färger.

När vi är inne på färger är det också viktigt att tänka på hur maten ser ut. Uppläggningen spelar roll, men tänk också på vilka färger som ingår i maten. Ibland kan det vara värt att ändra på någon ingrediens, till exempel röd istället för gul paprika, eller att tillsätta garnering. Några salladsblad och lite skivad tomat kan vara pricken över i och det som förvandlar en tråkig anrättning till något som får det att vattnas i munnen på betraktaren.

Bakgrund och rekvisita

Slutligen, slarva inte med det som finns runt omkring. Se till att du har gott om plats och tänk på att du nästan alltid behöver mer fri yta runt omkring och bakom motivet än vad du tror.
Plocka fram dina snyggaste tallrikar och komplettera gärna bilden med någon snygg kökshandduk och kanske en skärbräda med bröd i bakgrunden. Har du extra snygga stekpannor och kastruller ska du förstås använda dem och se till att de kommer med på bild.