Snygga bostadsfoton öppnar många dörrar. Inredningsmagasin, livsstilsbloggar och annonssajter svämmar över av läckra bilder av människors bostäder och andra interiörer och för dig som kan producera bra bilder även under svåra förhållanden öppnas dörrarna till många spännande jobbmöjligheter.

Tekniska krav

Rent tekniskt gäller de vanliga reglerna för fotografering när det gäller tillräckligt ljus och rätt ljus. Med den nuvarande nästan totala dominansen för helt vita väggar och tak är mängden ljus många gånger inget stort problem, men det finns fortfarande miljöer som domineras av mörka eller murriga färger, där du behöver tillsätta extra belysning.

Att lysa upp ett helt rum, eller åtminstone en stor del av det, är kräver förstås mer ljus än att bara belysa en person eller något annat mindre motiv. Det kan innebära att du som fotograf behöver investera i ny utrustning, men om du redan har en egen studio är det troligt att du redan har vad du behöver och att du bara behöver lära dig hur du bäst riggar belysning i olika typer av interiörer.

Komposition och färger

Det svåraste och det som tar längst tid att lära sig, är nog ändå att bli riktigt bra på komposition och färgsättning.

Att lära sig sätta bra ljus är förstås också en konst, men det är ändå mer av en teknisk färdighet. När det gäller komposition måste du skaffa dig en känsla för vad som ser bra ut och framför allt lära dig att snabbt identifiera vad som behöver läggas till eller ändras i en bild när den där känslan inte riktigt vill infinna sig.

Ett bra sätt, för dig som har tid och möjlighet, är att försöka få jobba som assistent till någon väletablerad interiörfotograf. Det kan vara en genväg till att lära sig de rätta knepen och ett snabbare sätt än att försöka lista ut allting själv.

Rekvisita

Många interiörer är snygga, men nästan ingen interiör är så snygg att den inte kan förbättras med några mindre tillägg.

När det gäller rekvisita är nästan allting möjligt och bara din budget sätter gränserna. Att använda filtar, plädar och kuddar i olika former och färger är ett ganska uppenbart sätt att förbättra en bild, men du behöver absolut inte sluta där.

Att ha ett par snygga stolar eller pallar på lager och kanske ett par moderna soffbord och lite litteratur att lägga på dem är absolut inte fel. Snarare kan det vara ett perfekt tillägg när bilden bara nästan blir bra och du behöver ändra på något mer än bara en liten detalj.