Fåglar

Det är inte alla som tänker på fåglar när de tänker på porträtt. Fåglar gör sig oftast bra på bild och du kan få till bra porträttbilder på dem, det gäller bara att veta hur du ska göra. Det enda du egentligen behöver är en fungerande kamera med teleobjektiv och ett fågelintresse. Att leta fåglar är en tidskrävande hobby och du kan börja din träning i din egen trädgård eller ute på din balkong. I början kan dina porträtt bli bra men ändå sakna det där lilla extra.

Övning ger färdighet och när du har lärt dig kommer du kunna ta bättre bilder. Ett tips är att gömma dig bakom ett fönster. Kameror är designade för att anpassa sig därför kommer du kunna ta bra bilder genom fönstret. Fåglarna kommer inte att flyga i väg när du står inomhus. Det är annars problemet med fåglar, de blir rädda när du närmar dig och flyger i väg.

Mer tips

Hur bekvämt det än är för dig att stå bakom ett glas och fotografera så är det ute i naturen som bilderna blir som bäst. Det är där som saker händer. Du kan inte gå ut och ta bilder på nära håll eftersom fåglar och andra djur oftast blir rädda och flyger/springer iväg. Det är då du ska använda dig utav teleobjektivet och sätta dig på behagligt avstånd. Du kan gömma dig i en buske och vänta på djuret om du vill.

Du måste lära dig att ställa in skärpan rätt så att det inte blir suddiga bilder. Det gäller att planera dina bilder och veta vad du ska fotografera. Ska du exempelvis fotografera en fågel som ska dricka vid en fontän så gäller det att du har kameran inställd rätt för att sedan kunna ta bilden medan fågeln är där.