Hur redigerar man en bild?

Både mobilkameran och annan fotoutrustning blir allt bättre och med ett samhälle som blir mer och mer digitaliserat så har också intresset för just fotografering ökat. Men att vara en duktig fotograf handlar idag inte bara om att ta en fin bild och få in ett bra ljus i bilen. Redigering av bilden är minst lika viktig och det finns mängder av hjälpmedel som du kan ta till vara på för att kunna få en riktigt fin kontrast och skärpa i dina bilder. Så hur redigerar man då en bild?

Redigering efter motiv

Det finns egentligen inget rätt eller fel när man redigerar en bild. Allting handlar ju trots allt om smak och tycke, samt vilken typ av känsla och djup du vill att bilden ska spegla. Det gäller därför att experimentera med lite olika filter, effekter och att justera kontrasten i bilden så att det framförallt passar det motiv som du har tagit en bild av. Redigering av ett porträtt kommer nämligen att se väldigt annorlunda ut mot att du redigerar en naturbild.

Använd ett bra redigeringsprogram

Det är också väldigt svårt att faktiskt kunna redigera bra bilder om du inte använder ett bra redigeringsprogram. Med en växande marknad och intresse så kan du faktiskt idag hitta väldigt bra program som inte är särskilt kostsamma. Sedan har du även klassiska program som Photoshop att ta hjälp av. Gör ett val som passar dig och sedan kan du börja experimentera med de bilder som du har tagit!