Fotografins före- och efterarbete

Att vara fotograf handlar inte bara om att trycka på en knapp på en kamera, utan det handlar om väldigt mycket mer. Både innan och efter fotograferingen krävs arbete som oftast tar betydligt mer tid och tankekraft än vad det gör att ta själva kortet. Därför ska jag gå igenom lite tips när det kommer till för- och efterarbete för fotografer nedan. 

Lär känna kunden

Vem är det som ska ha bilden och vad ska den användas till? För att göra dina kunder så nöjda som möjligt är det viktigt att du lär känna dem. Fråga vad de vill att bilden ska handla om och vad den ska berätta. Utgå efter kundens önskemål och dina erfarenheter – då blir bilden bäst. Detta funkar precis på samma sätt som att du skulle beställa en tjänst online, exempelvis här, och förvänta dig att säljaren anpassar tjänsten efter dig. 

Preppa så mycket som möjligt

En fotografering som ska bli bra behöver mycket förberedelser. Vad ska du fotografera? Hur får du det bästa ljuset? Vilken bakgrund blir bäst? Vilken känsla ska fotografiet förmedla? Frågor som dessa kan du ställa innan fotograferingen. Det är när du har ett tydligt svar på dem som du kan börja fota. 

Redigering

Fotograferingen kan ha gått hur bra som helst, men bilderna kan ändå behöva redigeras. När bilderna är tagna behöver du kolla igenom dem så att ljuset verkligen blev som du ville eller att förgrunden inte tar för mycket plats. Detta och mycket annat kan du korrigera med hjälp av redigering. Självklart ska du inte ändra bilden allt för mycket. Men att lägga på kontrast eller ljusstyrka kanske är just det som bilden behöver.