Fotona som tas vid ett bröllop är bland de viktigaste i de involverades liv då de ger minnen från en av de stora milstolparna. Som fotograf är det därför mycket viktigt att vara väl förberedd och det finns saker som man själv bör tänka på men också en hel del man behöver diskutera med paret. Det ideala är att mötas och gå igenom allt tillsammans långt i förväg, eller åtminstone att ha kontakt med varandra via email eller Skype. Att ställa frågor, att utbyta idéer och att jämföra med andra bröllopsbilder är bara några metoder för att komma fram till den perfekta bröllopsfotograferingen.

Vad bör man diskutera?

Om man inte själv är fotograf så kan det vara svårt att föreställa sig alla olika sätt att ta bilder på och vilka problem som kan uppstå. Det är alltid smart att titta på andra bröllopsfoton och se vilken stil man gillar, till exempel färggrant eller svartvitt, modernt eller gammaldags, många poserade bilder eller mer av en flytande reportagestil. Eftersom fotografen inte känner gästerna bör man också skriva en lista på vilka gruppfoton man vill ta och det är bra att anlita en vän som kan ropa upp namnen när det är dags. Bröllop blir lätt lite kaotiska och man vill ju inte missa bilden på paret och gammelfarmor eller alla syskonen och det är omöjligt för fotografen att gissa vem som är vem.

Att komma ihåg som fotograf

Som fotograf har man ett stort ansvar att bilderna blir bra då man inte får en chans att ta om dem. Se därför alltid till att ha minst två kameror tillhanda då det ju vore fullkomlig katastrof om kameran går sönder under vigselakten. Även om man har en helt ny kamera så kan man råka tappa den i golvet, den kan bli stulen på vägen till vigseln eller helt enkelt strejka.