Att ta porträttbilder är enkelt, åtminstone på papperet. Du behöver motivet, en kamera och någonstans med tillräckligt ljus. Sedan är det bara att knäppa bilden.

Att ta riktigt bra porträttbilder är dock någonting helt annat, som kräver tid och eftertanke (eller erfarenhet) och tillgång till rätt sorts rekvisita. Även om det inte måste vara jättesvårt så är det en del detaljer som måste bli rätt och det är lätt att glömma något.

Här får du några bra tips.

Bakgrund och ljus

Med tillräckligt litet skärpedjup går det att ta bra porträttbilder även mot en lite stökigare bakgrund, men det kräver att du har riktigt bra ljus om det ska bli bra men det är inte alltid önskvärt. Att ha en eller flera bra fonder med olika färger och mönster är därför ett minimikrav om du tänker ägna dig åt porträttfoto i någon högre utsträckning.

Rätt ljus är också nödvändigt och det gäller oavsett bakgrund. För foto utomhus måste du kanske inte ha blixt, men du behöver ofta förstärka ljuset i ansiktet, kanske med en stor portabel reflektor. Den är speciellt användbar vid mulet väder när du tar bilder med en grå-vit himmel som bakgrund.

Färger, smink och accessoarer

Motivet vid porträttfotografering är en person och naturligtvis ska det inte förvanskas till oigenkännlighet, men det finns mycket som går att göra för att bilden ska se bättre och mer harmonisk ut, utan att du ger dig på personens utseende.

Stora hudpartier kan ibland ge blänk, särskilt om det är varmt och personen du ska fotografera svettas. Det tar gärna över bilden och det är mycket svårt att bli av med i redigeringsprogrammet. Bättre är då att förebygga det hela med puder, som gör huden mattare.

Skaffa ett puderset med många nyanser, så har du allt du behöver för att åtgärda blänk i de flesta fall, utan att verkligheten förvanskas. När det gäller övrigt smink är det upp till den som ska fotograferas att bestämma och ingenting du normalt behöver förbereda.

Att tänka på färgerna kan också vara bra. Inte alla klär i alla färger, så se till att välja kläder som inte gör att personen du ska fotografera ser onödigt blek eller röd ut i hyn. En scarf i rätt färg kan ofta åtgärda problemet, så köp gärna en uppsättning i olika färger att ha i beredskap.

Ibland tycker man att någonting saknas och att motivet behöver piffas till. Då kan det vara bra att ha lite accessoarer, som smycken, slipsar eller löshår clips, som du kan låna ut. Det behöver inte vara några dyra saker. Så länge det ser bra ut på bild kan även billiga plastsmycken bidra till att förhöja ett porträtt.