När bröllopet är över, gästerna har åkt hem och paret gett sig i väg på bröllopsresa börjar jobbet på allvar för bröllopsfotografen. Det är nu som han eller hon måste gå igenom de hundratals, ibland tusentals, bilder som tagits och sedan efterbehandla och presentera dem. Man brukar bestämma i förväg hur bilderna ska överlämnas och de vanligaste metoderna är att man framkallar dem och rent fysiskt överlämnar dem i ett tjockt kuvert, att man ger dem till paret som en fotobok eller helt enkelt ger dem en USB-sticka med alla bilder.

Bildbehandling

Hur mycket eller lite som bilderna ska efterbehandlas beror på vad för slags bröllopsfoton som beställts av brudparet. Medan vissa vill ha skarpa, färggranna bilder i hård kontrast och kul effekter föredrar andra lite mjukare och mer naturliga resultat. Det är extremt viktigt att man har kommit överens om vilken stil som föredras då det tar dubbelt så lång tid att göra om jobbet från början och stilen dessutom påverkar hur fotografen arbetar under bröllopet. Det har sagts förut men kan sägas igen: kommunicera alltid med varandra innan den Stora Dagen!

Oavsett vilken typ av fotostil man kommit överens om måste fotografen alltid göra vissa förändringar när bilderna väl har laddats upp på datorn, och en av de vanligaste är beskärningar. Som fotograf hinner man inte alltid hålla kameran exakt rätt, vilket gör att många bilder blir lite sneda. Det här rättar man enkelt till efteråt och påverkar inte bildens kvalitet. Det kan också vara snyggt att göra bildbeskärningar där man zoomar in på en visst detalj, eller att leka med format beroende på hur bilderna sedan ska användas. En kvadratisk bild är till exempel jättesnygg i en kvadratisk ram, och en panoramabeskärning kan bli en kul effekt. Som fotograf kan man också ta bort oönskade detaljer i ett foto, som en ohyfsad graffitti i bakgrunden av gruppfotot eller morbrors ciggarett i handen.