Fotografer får ofta i uppdrag att ta porträtt, vilket innebär att man tar en bild på en person i syfte att framhäva personen i fråga istället för till exempel bakgrunden eller en viss produkt. Anledningen till att en kund vill ha ett porträtt på sig själv kan vara rent praktisk, till exempel till en jobbansökan, ett studentfoto. Många vill även ha ett fotografi till en ID-handling, men då är fotografens jobb inte att ta en smickrande bild utan snarare att följa vissa föreskrivna instruktioner som hur modellen skall hålla huvudet och ur vilken vinkel bilden skall tas.

En av de vanligaste orsakerna till att en person vill ha ett porträtt är att man vill ha en bild på sig själv i en viss tidpunkt i livet. Det är heller inte ovanligt att syftet är att ge bort bilden till nära och kära och det är oerhört viktigt för fotografen att veta varför bilderna skall tas. Man vill kanske inte posera på samma sätt om bilden skall ges till gammelmormor eller till pojkvännen på ettårsdagen!

De bästa bilderna

Många människor upplever det som nervöst och spänt att bli fotograferade och som fotograf är en del av uppgiften att få dem att slappna av. Man kan ta lite testbilder till en början, där man samtalar och skämtar, och många tycker att det är kul att låta modellen hålla i kameran och prova att ta bilder på fotografen. När det kommer till vinkeln och poserandet finns det olika tricks för bra porträtt som att ha en uttrycksfull blick, att hålla ansiktet lite snett mot kameraobjektivet för att det skall se smalare ut liksom att vara medveten om var ljuskällan är. Skall det bli en modellbok är det också av avgörande betydelse för framtida bokningar att man visar många olika ansiktsuttryck så att man presenterar sina bra och dåliga sidor, samt att man är fantasifull och kan passa i olika stilar.