Bli mästare på hotellfotografi

Jag har fotograferat några hotell i min karriär och det är alltid spännande att komma till ett nytt ställe och undersöka deras vinklar och vrår för att hitta perspektiven som ser allra häftigast ut. Ett smart tips jag kan dela med mig av att är att man inte ska ställa kameran för högt, eftersom det leder till att man visar för stor del av sängens vita yta.

Men var inte rädd för att fånga lite dynamik med linsen! Det måste inte vara bara raka vinklar och minimala ytor, utan det ser bara extra hemtrevligt ut om bilden inte är alldeles för perfekt. Något som inte ser så charmigt ut däremot är skrynkliga lakan, så gör dig själv en tjänst och se till att lakanen ser perfekta ut, för det är en mardröm att försöka fixa det i efterhand.

När det gäller belysning är naturlig belysning det bästa du kan använda, så släck lamporna när du kommer in i ett rum, för annars får du för steril och artificiell belysning. Fotografera rum och andra ytor när det är ljust ute och låt dagsljuset filtreras genom rummen på ett naturligt sätt. Det kommer bli helt andra bilder – mycket mer inbjudande – än om du hade använt dig av lamporna.

Ett sista tips är att du kommer ihåg att det är hotellets karaktär som ska lyftas fram och inte din personliga stil. Försäkra dig om att du har koll på hotellets varumärke. Ishotellet i Jukkasjärvi lägger till exempel stor vikt vid norrsken, iskonst och natur, så det vill du fånga i dina bilder.