Arbeta som kringresande fotograf

Att ha en fast bas med en studio, ett kontor och kunder i närheten har sin charm, men ibland vill man ha lite omväxling i livet och kanske röra lite på sig. Då kan det vara en bra idé att prova på livet som kringresande fotograf.

Om du känner att det är något för dig finns det ett antal saker att överväga och planera innan du sätter dina planer i verket. Här kommer vi med några tips på hur du kan bära dig åt för att faktiskt lyckas göra slag i saken.

Banta utrustningen

Det är ett faktum att fotografering är ett utrustningsintensivt jobb, men det är också ett faktum att man med åren tenderar att samla på sig mer och mer utrustning som kanske inte alltid används så mycket som man hade tänkt sig.

Då är detta ditt perfekta tillfälle att rensa ut lite, eller kanske mycket, och börja förbereda dig för ett yrkesliv med mycket mindre utrustning.

Hur du gör är individuellt och hur mycket grejer du måste ha bestämmer du själv, men det du ska ha kvar bör gå ned i en resväska och gärna ge lite plats över för annat. Annars faller hela idén med att arbeta utan fast bas.

Res under lågsäsong

För dig som bara vill prova och kanske inte vill kapa alla förtöjningar riktigt än kan det vara bra att börja under lågsäsong, när det är lättare att få tag i billigt boende.

Se det hela som en rundresa mellan platser där du vet eller tror att du kan få uppdrag, via kontakter, eller på andra sätt. Boka resor och boende i tid, så blir det ännu billigare och när du letar och bokar uppdrag, se till att lämna luft i schemat för det spontana och oplanerade, så att du hinner uppleva något också.

Ett kontor, borta från hemkontoret

Även om du arbetar på resande fot är det många gånger som du kommer att vilja ha ett kontor och att arbeta på ett hotellrum eller på ett vandrarhem är förmodligen inte så idealiskt.

Det finns bra anläggningar för coworking i Stockholm och många andra städer och du kan ofta skaffa ett abonnemang som gäller överallt och som gör att du alltid har möjlighet att sitta ned och jobba med alla bekvämligheter tillgängliga.

En stor fördel, förutom att du har en bra och bekväm arbetsplats alltid nära tillgänglig är att du dessutom får möjlighet att träffa nytt folk, knyta nya kontakter och kanske på den vägen skaffa nya, spännande uppdrag.